دتکتور دود اپتیکال : چرا نگهداری و کنترل دوره ای آن حیاتی است؟
بازدید 51
0

دتکتور دود اپتیکال : چرا نگهداری و کنترل دوره ای آن حیاتی است؟

چرا نگهداری و کنترل دوره ای دتکتور دود اپتیکال ضروری است؟

نگهداری و تعمیرات دوره‌ای سیستم‌های تشخیص حریق همچون دتکتور دود اپتیکال ، برای عملکرد مؤثر و کارآمد این سیستم‌ها بسیار حائز اهمیت است. استاندارد EN54-14 شامل بندهایی درباره ضرورت عملکرد و نگهداری است.

عدم نگهداری و تعمیرات دوره‌ای می‌تواند منجر به بروز مشکلات متعدد در سیستم شود. رایج‌ترین مشکلی که باعث ایجاد مشکلات برای ساکنین می‌شود، آلارم‌های کاذب است. یکی از مهم‌ترین دلایل آلارم‌های کاذب، عدم انجام تعمیرات دوره‌ای آشکارسازهای دود اپتیکال است که به‌طور مکرر در سیستم‌های تشخیص حریق استفاده می‌شوند.

چرا عدم نگهداری دوره‌ای آشکارسازهای دود باعث ایجاد آلارم کاذب می‌شود؟

برای پاسخ به این سؤال، ابتدا باید اصول کارکرد آشکارسازهای دود اپتیکال مورد بررسی قرار گیرد.

 

چگونه آشکارساز دود اپتیکال کار می‌کند؟

دتکتور دود اپتیکال دارای یک سلول فتوالکتریک در داخل خود است. در این سلول یک گیرنده فوتودیود و یک فرستنده IR Led  قرار دارد. در حالت عادی، زمانی که در اتاق آتش و یا دود وجود ندارد، پرتوهای مادون قرمز منتشر شده توسط فرستنده IR Led بر روی گیرنده فوتودیود نمی‌افتند و از طریق حفره‌های موجود در پوشش سلول فتو الکتریک خارج می‌شوند.

طراحی کاور، بسته به برند و مدل ممکن است متفاوت باشد. در صورت وقوع حریق، پرتوهای منتشر شده از فرستنده IR Led به ذرات ایجاد شده توسط دود حریق که به سلول فتو الکتریک وارد شده‌اند برخورد کرده و بر روی گیرنده فوتودیود می‌افتند. سپس آشکارساز دود اپتیکال حریق را تشخیص داده و به پانل تشخیص حریق اطلاع می‌دهد.

نکته مهم در اینجا این است که پرتوهای منتشر شده از ال ای دی مادون قرمز در دتکتور دود اپتیکال به تراکم “ذرات” بدون تفکیک دود، بخار و گرد و غبار برخورد کرده و به گیرنده می‌رسند.

این اصل تشخیص در استاندارد اروپایی EN 54-7 که مبنای طراحی آشکارسازهای دود اپتیکال است، مشخص شده است. به عبارت دیگر، این اصل بسته به برند و مدل تغییر نمی‌کند. تمامی آشکارسازهای دود با برچسب CE و گواهی CPR که بر اساس استاندارد EN 54-7 طراحی شده‌اند، بر اساس اصل تراکم ذرات عمل می‌کنند.

با گذشت زمان، ذراتی مانند گرد و غبار، کثیفی و رطوبت ممکن است وارد دتکتورهای دود اپتیکال شوند. اگر نگهداری و تعمیرات دوره‌ای انجام نشود، سلول‌های فتو الکتریک آشکارسازهای دود با این مواد خارجی پر می‌شوند. در نتیجه، تراکم ذرات داخل آشکارساز دود اپتیکال افزایش می‌یابد.

پس از آنکه تراکم ذرات از یک سطح آستانه معین فراتر رود، پرتوهای مادون قرمز منتشر شده از فرستنده ال ای دی مادون قرمز به این ذرات برخورد کرده و به گیرنده می‌رسند. در نتیجه، آشکارساز سیگنال اعلام حریق تولید می‌کند. اما در واقع، هیچ حریقی وجود ندارد و فقط ذرات زیادی داخل آشکارساز جمع شده‌اند که منجر به آلارم کاذب می‌شود.

نتیجه‌گیری

به‌طور خلاصه، نگهداری و تعمیرات دوره‌ای سیستم‌های تشخیص حریق برای جلوگیری از آلارم‌های کاذب ضروری است. به‌ویژه، تمیز کردن سلول‌های فتوالکتریک آشکارسازهای دود بسیار مهم است.

دتکتور دود اپتیکال با تجمع زیاد ذرات می‌توانند آلارم‌های کاذب ایجاد کنند. همچنین باید به این نکته توجه داشت که در صورت وقوع آلارم‌های کاذب زیاد در یک سیستم، افراد حاضر در محل ممکن است به سیستم اعلام حریق اعتماد نکنند.

در صورت وقوع یک حریق واقعی، اگر افراد بگویند “این فقط یک آلارم کاذب است” و اقدامات لازم را انجام ندهند، ممکن است خسارات جانی و مالی بزرگی رخ دهد.

نویسنده:  NEIL SPINNEY – ژوئن 2024

 

در سایت ایران آلارم ، اپلیکیشن ایران آلارم  و شبکه های اجتماعی (اینستا، تلگرام، ایتا، روبیکا با آیدی @iranalarm) آخرین اخبار، تکنولوژی ها و محصولات جدید و رویدادهای صنعت تجهیزات ایمنی و حفاظتی را دنبال کنید.

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

ایران آلارم

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *