5 حرفی که یک افسر آتش نشانی هرگز نباید بزند!
بازدید 263
0

5 حرفی که یک افسر آتش نشانی هرگز نباید بزند!

5 حرفی که یک افسر آتش نشانی هرگز نباید بزند!

این اظهارات که در ادامه ذکر کردیم، بازتاب کننده رفتاری هستند که ممکن است در کوتاه مدت بی ضرر به نظر برسد ولی در بلند مدت فرماندهی یک افسر آتش نشانی را زیر سوال می برند.
حرف های خجالت آور زیادی است که ما شنیده و گفته ایم. چیزهایی را که ما به زبان می آوریم بازتابی از چیزی است که به آن فکر می کنیم. ممکن است تنها چیزی باشد که ما در لحظه به آن فکر می کنیم و نشان دهنده افکار و اعتقادات عمیق ما نباشد.
در مورد یک افسر آتش نشانی، خدمه چیزی را که شما می گویید به ذهن می سپارند و نحوه دید آنها نسبت به شما را تغییر می دهد، حتی اظهارات طعنه آمیز. هیچ کس همیشه نمی تواند عالی ترین حرف ها را بزند، اما برای افسران اداره آتش نشانی، امتناع کردن از این پنج جمله حیاتی است.

1. نظر شما برای من مهم نیست.
شما افسر هستید، نه؟ شما مسئول هستید. پس ممکن است با خود فکر کنید که این تنها نظر شما است که اهمیت دارد. بیشتر افسرها متوجه احمقانه بودن این طرز فکر هستند، اما افراد گاهی گرفتار آن می شوند، مخصوصا در صحنه ها و شرایط اضطراری.
البته که وقتی در وضعیت های اضطراری باید سریعا وارد عمل شوید و قصد ندارید یک منازعه داشته باشید یا به اتفاق نظر برسید. اما با این حال به راهی نیاز دارید که بقیه، از مهندس ارشد گرفته تا تازه وارد ترین آتش نشان بتواند اطلاعات را به شما برسانند. در غیر این صورت، هیچگاه اطلاعات لازم از شرایط موجود از این قبیل موارد زیر به شما انتقال داده نمی شود:
• «فکر می کنم که پشت بام در طرف راست ساختمان در حال فرو نشستن است.»
• «فکر می کنم که آن مرد را قبلا در آتش سوزی های مشکوک دیگر دیده ام.»
• «فکر می کنم که آن مرد در جلوی جمعیت ممکن است به قربانی ربط داشته باشد.»
به عنوان یک افسر، شما به هر اطلاعاتی که می توانید به دست آورید نیاز دارید. پس نحوه برقراری ارتباط را با همه آتشنشانان تحت رهبری خود، طوریکه حتی در شرایط اضطراری هم کارآمد باشد، کشف کنید.

2. من را درگیر مسائل شخصیتان نکنید.
در حقیقت این را از بیشتر افسران شنیده ام. واقعیت چیست؟ افسران باید به خدمه خود به عنوان یک انسان اهمیت بدهند، نه فقط به عنوان ماشین های آتش نشان.
و چه کسی در جایگاه بهتری نسبت به یک افسر اداره آتش نشانی وجود دارد تا متوجه شود که یکی از خدمه ممکن است مسئله شخصی داشته باشد که بر روی عملکرد او تاثیر می گذارد؟
یک نفر در آستانه طلاق گرفتن یا یک مبارزه برای گرفتن حضانت بچه است، رفتار یک نفر ممکن است تحت تاثیر مواد مخدر یا مشروبات الکلی تغییر کرده باشد، مشاجره میان افراد گروه ممکن است ناشی از مشکلات شخصی باشد، کناره گیری و افسردگی می تواند پیش زمینه مشکلات جدی سلامت رفتاری یا حتی خودکشی باشد.
افسر آتشنشانی باید نگران همه این چیزها باشد و باید بداند که آیا آنها در حال اتفاق هستند یا نه. افسران آتش نشانی روانشناس نیستند، ولی باید به عنوان یک افسر کاردان عمل نمایند. آنها باید بدانند که افراد برای هر مشکل شخصی که ممکن است رخ بدهد، از کجا می توانند کمک بگیرند.

3. می دانم برخلاف سیاست واصول کاری است، اما…
خودتان می توانید جای خالی را پر کنید. «… ما شیفت B هستیم. ما کارها را متفاوت انجام می دهیم، ما عجله داریم». در هر حال سیاست احمقانه ای است.
افسران موظف به پیروی از سیاست های اداری هستند چه با عقاید شخصی آنها موافق باشد چه مخالف. اگر دلایل به خصوصی در مورد قادر نبود به پیروی از سیاست ها در مورد خاصی وجود داشته باشد، آن استثنا باید همان لحظه تشخیص داده شود و پس از آن مستندسازی شود.
در غیر این صورت، اگر یک سیاست را دوست ندارید پس سعی کنید با انتقال نظرات و عقاید خود به مراجع بالاتر آن را تغییر دهید، اما قوانین را در حضور آتشنشان های گروه خود زیر سوال نبرید.

4. آن را برای شیفت بعدی باقی بگذار
مسلما برخی کارها وجود دارد که هیچ کس نمی خواهد انجام دهد. بیایید این را قبول کنیم. خدمات اضطراری گاهی شامل کارهای کثیف و ناخوشایند می شود. اما وقتی آن کار بر عهده شیفت شما و افرادتان قرار می گیرد، خودتان آن کار را انجام دهید، والسلام.
شما باید بوی فاضلابی که از زیرزمین می آید را تحمل کنید و آن را به فردا که نوبت شیفت بعدی است موکول نکنید. شما نباید بگذارید که چیزی در مایکرو ویو منفجر شود و آن را تمیز کنید. فراموش نکنید صورت کالاهایی را ارائه کنید که باید تا روز بعد انجام شود.
فرماندهی ینی پاسخگویی، مساله همت کردن و انجام کاری است که باید انجام شود، چه دوست داشته باشید چه نه. زمان هایی وجود خواهد داشت که شما آنها را دوست ندارید و جالب نیستند، اما بر عهده دیگران گذاشتن آنها فقط احترام میان خدمه را از بین می برد و فرماندهی و صلاحیت خود شما را زیر سوال می برد.

5. وقتی از این ها داشته باشی…
من یک آتش نشان در یک اداره آتش نشانی نسبتا کوچک بودم. ما امکان داشتن افراد متخصصی را که در سانحه آتش نشانی کارهای مختلفی انجام می دهند نداشتیم. اگر به یک رویداد آتش سوزی اعزام می شدید، احتمال داشت که در طول اورهال نیز آنجا باشید. و همه از شما انتظار داشتند که صرف نظر از مقام خود شروع به کار کنید.
در یکی از سانحه ها، یک مهندس ارشد از یک افسر تقاضا کرد که اگر می شود به او برای برداشتن تعدادی شلنگ در پایان حادثه کمک کند. افسر، که در آن لحظه کاری نداشت، با نشان دادن یقه پیراهن خود که درجه افسری او بر روی آن بود جواب داد: «وقتی از این ها داشته باشی، دیگر نیاز نیست که بعد از آتش سوزی شلنگ جمع کنی.»
خوب، این اظهار نظر در اداره آتش نشانی من برای همیشه افسانه ای شد. پس از بازنشسته شدن این افسر و پس از آن که استفاده از نشان روی یقه متوقف شد، تا مدت زیادی افراد هنوز هم یقه های خود را نشان می دادند و می گفتند: «وقتی از این ها داشته باشی، دیگر لازم نیست که… (خودتان جای خالی را پر کنید.)»
این یک شوخی بود و باعث تاسف بود، زیرا افسری که آن را ترویج داد، ویژگی های بسیار خوبی داشت. اما همان یک عبارت تمام چیزهای دیگری را که وی به عنوان یک افسر داشت زیر سوال برد.
شما چنین میراثی را نمی خواهید. افسرها باید همیشه الگو باشند و سخت تر از تمام کسانی که در اطرافشان وجود دارد کار کنند. اعمال بیشتر از حرف صدا دارند، ولی حرف ها اهمیت دارند.

درباره نویسنده:
لیندا اف ویلینگ بیش از 20 سال برای خدمات اضطراری کار کرد که شامل 18 سال به عنوان آتش نشان حرفه ای و افسر آتش نشانی می شود. او به مدت بیش از 15 سال، آتش نشانی و خدمات اضطراری را توسط شرکت خود یعنی RealWorld Training and Consulting حمایت کرده است. او نویسنده کتابOn the Line: Women Firefighters Tell Their Stories است. ویلینگ یک استاد راهنما و مشاور برنامه درسی در برنامه اجرایی افسران آتش نشانی آکادمی ملی آتش نشانی است. وی دارای یک مدرک لیسانس در مطالعات آمریکا، یک مدرک کارشناسی ارشد در توسعه سازمانی و یک واسط دارای مجوز شده است.

در سایت ایران آلارم و پیج اینستاگرام ایران آلارم آخرین اخبار، تکنولوژیها و محصولات جدید صنعت تجهیزات ایمنی و حفاظتی را دنبال کنید.

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

ایران آلارم

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *