تصویر پیدا نشد !
بازدید 34
0

گفتگوی دیدارک با مدیران صنعت امنیت: ایپاس 2017

گفتگوی دیدارک با مدیران صنعت امنیت: ایپاس 2017

با برگزاری شانزدهمین نمایشگاه بین المللی لوازم و تجهیزات پلیسی، امنیتی و ایمنی (ایپاس) در محل مصلی بزرگ امام خمینی (ره) که از 24 الی 27 مهر ماه 1396 در جریان بود، شرکت دیدارک به عنوان یکی از غرفه های بزرگ حاضر در این نمایشگاه با برخی از مدیران عالی رتبه ی صنعت امنیت دیدار و گفتگو داشته است. در این مقاله نقطه نظرات و دیدگاه های مختلف در مورد برخی از مسائل فعلی صنعت امنیت مورد بررسی قرار خواهند گرفت. سوالات پرداخته شده در این مصاحبه در دو قسمت ارائه خواهند شد. بخش اول این گفتگو را در زیر می خوانیم:

در سال جاری تقاضا برای کدام یک از محصولات امنیتی بیشتر بوده است؟

به اعتقاد آقای نیری، مدیر عامل شرکت پیشرو گستر رایانه، بازار حاکم در سال جاری تا حدودی دستخوش تغییرات شده است و به غیر از بحث دوربین های نظارتی، موضوعاتی چون کنترل دسترسی و نرم افزارهای مدیریتی و یکپارچه سازی سیستم ها مطرح شده است. دراین راستا شرکت های فعال در این حوزه ها در مقایسه با شرکت هایی که تنها ارائه کننده ی راهکارهای دوربین هستند به تبع موفق تر خواهند بود. با توجه به نیاز سازمان ها به یکپارچه سازی، شرکت های دارنده ی اینگونه راهکارها، مخصوصا در بخش نرم افزار رایگان، برگ برنده را خواهند داشت. آقای خاتم بخش، مدیر عامل شرکت ایمن الکترونیک، نظارت ویدئویی را به عنوان بخشی معرفی نمود که بیشترین فروش را در سال جاری داشته است.

مدیر عامل شرکت ایمن تصویر، آقای کیوانفر بر این اعتقاد است که دوربین های نظارتی و سیستم های اعلام سرقت بیشترین فروش را در سال جاری داشته اند. وی معتقد است که در نتیجه وقوع حادثه ناگوار پلاسکو، اخیرا حساسیت بیشتری نسبت به سیستم های اعلام حریق ایجاد شده و تقاضا برای این گونه سیستم ها بالا رفته است. همچنین آقای فرج اله زاده، مدیر عامل شرکت ایمن آفرین، تقاضا برای دوربین های نظارتی را بیشتر از حوزه های دیگر اررزیابی نموده است. در آخر، آقای سالار زاده، مدیر فنی شرکت نما پردازش آوان معتقد است که با پیشرفت تکنولوژی و کاهش قیمت دوربین ها، بحث دوربین های امنیتی و حفاظتی جایگاه بیشتری میان مردم و ارگان های دولتی باز نموده و جایگاه اصلی را در بازار نظارت تصویر از آن خود کرده است.

کدام یک از بخش های بازار سیستم های امنیتی را به عنوان بخشی بکر ارزیابی می کنید و اینکه چرا این بخش تا به حال بکر مانده است؟

به اعتقاد آقای نیری دو دسته مشتری وجود دارد: دسته اول، آن دسته از مشتریانی که در حال حاضر یک دوربین دارند و به دنبال رفع خلاء های سیستم خود هستند، دسته دوم، آن دسته از افرادی که تا به حال دوربین نداشته اند و اطلاعات زیادی در مورد دوربین ها ندارند و در واقع بازار پایین دستی تلقی می شوند. وی معتقد است که تمرکز شرکت ها باید روی دسته اول قرار بگیرد چرا که در بازار مربوط به دسته ی دوم، عدم وجود قیمت رقابتی و عدم امکان توجیه این مشتریان بی تجربه کار را دشوار می سازد. در مورد دسته  اول، در حال حاضر بسیاری از سازمان ها سیستم های خود را با کمک برندهای مختلف به صورت جزیره ای کار نموده اند که این موضوع آنها را نیازمند راهکارهای یکپارچه سازی و مانیتورینگ نموده است. با تمرکز روی این بخش به تبع شرکت ها می توانند به این بازار ورود کنند، در غیر این صورت شرکت های دیگر این بخش از بازار را به دست خواهند گرفت.

آقای خاتم بخش، سیستم های کنترل دسترسی و تشخیص چهره را به عنوان تکنولوژی های جدیدی معرفی کرده است که در حال ورود به بازار بوده و در ارگان های مختلف قابل نصب هستند. طبق پیش بینی وی، این سیستم ها می توانند بازار خوبی را در ایران ایجاد کنند. به اعتقاد آقای کیوانفر، دیگر چیزی به عنوان بکر در سيستم هاي امنيتي وجود ندارد. با توجه به اطلاع رساني در مورد تكنولوژي که به صورت روزانه به گوش مردم میرسد، چيزي كه بتوان به عنوان بكر معرفی نمود بحث تكنولوژي و نوآوري است. اكثر شرکت ها در يك سطح قرار دارند، اما چيزي که باعث تمایز آنها می شود، تكنولوژي و نوآوري جديدي است که وارد بازار ميشود. به عقیده آقای فرج اله زاده، کنترل دسترسی بخشی است که نیازمند یک طراحی مهندسی میباشد. وی معتقد است که بحث دوربین موضوعی عمومی است که اکثر افراد از آن اگاهی دارند. از میان سیستم های امنیتی موجود ﴿همچون دوربین های نظارتی، سیستم های اعلام سرقت و کنترل دسترسی﴾، سیستم های کنترل دسترسی و حفاظت پیرامونی بخشی بکر تلقی میگردند، چون این بخش ها تخصصی تر بوده و نیازمند نگاه عمیق تری هستند.

آقای سالار زاده معتقد است که تمامی کمپانی ها به دنبال تولید دوربین هستند و مغز و تفکر هر کمپانی بخش R&D آن شرکت است که مسئولیت تحقیق و توسعه و ایجاد تمایز را بر عهده دارد. شرکت هایی که بخشR&D قدرتمندتری داشته اند توانسته اند خود را از انتهای جدول سیستم های نظارت تصویری به بالای جدول برسانند و شرکت های با برندهای شاخته شده بازار خود را از دست داده اند. همه ی ما قبل از فروشنده بودن، به دنبال عرضه و تقاضای بیشتر هستیم. سوالاتی که مطرح می شود این است که چرا شرکت ها وارد بحث دوربین های نظارتی می شوند؟ چرا شرکت ها وارد پروژه های کارخانه ها می شوند؟ به این علت که حاشیه سود شرکت ها با بالا رفتن تعداد فروش بالا می رود. شاید در پروژه های در دست کار، تنها یک کمپانی که از تیم بزرگی برخوردار است متقاضی سیستم های حضور و غیاب باشد. پیرو این امر برای تامین هزینه های جاری شرکت باید سودآوری بالا برود که این امر در صورتی به وقوع می پیوندد که تعداد فروش سیری صعودی پیدا کند.

سوالی که مطرح می شود این است که، فروش در چه زمینه های بیشتر خواهد بود؟ به قطع بین سیستم های کنترل دسترسی، حضور و غیاب و دوربین های نظارتی، دوربین ها در رده اول قرار دارند، به همین خاطر است که ترجیح شرکت ها بر ورود به امر دوربین است و سیستم های جانبی در کنار دوربین های نظارتی ارائه خواهند شد. ­

گفتگوی دیدارک با مدیران صنعت امنیت: ایپاس 2017 ﴿بخش 1﴾

آیا در سال جاری شاهد بکارگیری بیشتر سیستم های کنترل دسترسی در پروژه های دولتی/غیردولتی بوده اید؟

به نقل از مدیر عامل شرکت پیشرو گستر رایانه، خیلی از پروژه ها نیازمند سیستم های کنترل دسترسی هستند و پروژه نیز برای آنها تعریف شده است ولی متاسفانه به خاطر وضعیت بد بودجه دولت هیچ یک از این پروژه ها به مرحله اجرا نرسیده است. تا زمانی که وضعیت بودجه دولت حل نشود، مانور خاصی روی استفاده از سیستم های کنترل دسترسی در پروژه ها نمی توان داد، مگر آنکه تلاش های بیشتری در راستای بهبود وضعیت بازار انجام گیرد. در مقایسه با سال های گذشته، سال جاری از وضعیت بهتری برخوردار بوده است ولی مسئله ی اساسی به عمل نرسیدن پروژه های تعریف شده است، با این حال دیدگاه ها در حال تغییر است. با توجه به وضعیت بد مالی در ارگان های دولتی، این ارگان ها ترجیح می دهند که از هزینه های اضافی صرف نظر کرده و روی مسائل اساسی تر تمرکز کنند. با توجه به تمامی این مسائل، بازار تا حدی دچار انجماد شده است، با این حال می توان امید به آب شدن این انجماد و به ثمر نشستن این دست پروژه ها داشت. به نظر مدیر عامل شرکت ایمن الکترونیک، میزان بکارگیری سیستم های کنترل دسترسی در پروژه های دولتی و غیردولتی در سال جاری مطمئنا بیشتر بوده است. با توجه به اینکه ارگان های نظامی، فروشگاه های زنجیره ای و ادارات دولتی نیاز مبرمی به این دست از سیستم ها داشته اند. بنابراین در سال های آینده شاهد بکارگیری بیشتر این سیستم ها خواهیم بود.

مدیر عامل شرکت ایمن تصویر شاهد تقاضای بیشتر برای سیستم های کنترل دسترسی در پروژه های غیردولتی است. با این حال به لحاظ شرایط بد اقتصادی حاکم، بسیاری از افراد بودجه ی خود را صرف هزینه های واجب تر کرده و از صرف هزینه های بیشتر برای تجهیزات امنیتی خودداری می کنند تا روزی که وضع اقتصادی بهبود یافته و این روند سرعت بیشتری پیدا کند. مدیر عامل شرکت ایمن آفرین­ نیز شاهد افزایش بکارگیری این سیستم ها بوده است و به گفته وی به قطع می توان گفت که این سیستم ها پیشرفت خوبی داشته اند و میزان درخواست ها برای سیستم های کنترل دسترسی افزایش یافته است.

همچنین مدیر فنی شرکت ­نماپردازش آوان به افزایش بکارگیری سیستم های کنترل دسترسی در سال جاری اذعان نمود. وی دلیل این امر را عدم کافی بودن دوربین ها برای ایجاد امنیت معرفی نموده است. سیستم های کنترل دسترسی همچون بحث آنالیتیک ها و دزدگیرها در کنار دوربین ها ارائه می شوند و به عنوان مکمل عمل می کنند.

کدام یک از تکنولوژی های جدید ارائه شده ی امسال را به عنوان تاثیرگذارترین/انقلابی ترین مورد معرفی می کنید؟

به اعتقاد آقای نیری، راهکارهای یکپارچه سازی و توسعه سیستم ها و ذخیره سازی از جمله قسمت های بکر بازار بوده اند که می توانند تاثیر بزرگی بر بازار آینده داشته باشند. شرکت ژئوویژن نیز با ارائه ی راهکارهای جدید خود بازگوی نگرش خود به بازارهای جدید است و با توجه به آلمانی بودن برند CP Plus این شرکت می تواند از این مزیت برای راهکارهای رقابتی تر استفاده کند. سیستم های کنترل دسترسی و تشخیص چهره به نظر آقای خاتم بخش از جمله سیستم های تاثیرگذار سال جاری هستند. آقای کیوانفر، صنعت IP را که دوربین یکی از دسته محصولات موجود در آن است به عنوان يك انقلاب بزرگ معرفی نمود.

به اعتقاد مدیر عامل شرکت ایمن آفرین، تکنولوژی خاصی در صنف امنیت وجود ندارد که بخواهیم از آن به عنوان یک انقلاب یاد کنیم. در مورد بحث دوربین ها شاید بتوان به بحث افزایش هر ساله ی مگاپیکسل تصاویر و بحث سیم کشی روی ای.اچ.دی ها اشاره کرد. مورد دیگری که وی بدان اشاره نمود جهش دوربین ها از آنالوگ به اچ.دی و کابل کواکسیال بوده است. به اعتقاد آقای سالار زاده­، هدف سیستم های نظارت تصویری و امنیتی در سال 2017 و 2018 بحث هوشمندسازی تجهیزات و یکپارچه سازی است. در سال های گذشته هر یک از سیستم های امنیتی استفاده شده در پروژه ها از یک برند متفاوت بوده اند که این موضوع کار را کمی برای مصرف کنندگان نهایی دشوار میساخت. اما در سال های اخیر برندهای معتبر دنیا در حال حرکت به سوی یکپارچه سازی و هوشمندسازی سیستم های خود هستند. با هوشمند شدن دوربین های دارای آنالیتیک، افراد به راحتی می توانند با دریافت هشدار در گوشی هوشمند از امنیت مجموعه خود اطمینان حاصل کنند، چرا که سیستم دزدگیر و کنترل دسترسی به صورت یکپارچه در یک اپلیکیشن موبایل نصب شده و همه چیز را به صورت یکجا می توان مشاهده کرد. ­

در ادامه گقتگوی شرکت دیدارک با برخی از مدیران عالی رتبه ی صنعت امنیت در حاشیه شانزدهمین نمایشگاه بین المللی لوازم و تجهیزات پلیسی، امنیتی و ایمنی (ایپاس) در محل مصلی بزرگ امام خمینی (ره)، در این مقاله به بخش دوم این گقتگوها خواهیم پرداخت.

گفتگوی دیدارک با مدیران صنعت امنیت: ایپاس 2017

بازار سیستم های اعلام سرقت را چگونه ارزیابی میکنید؟

به اعتقاد آقای خاتم بخش، این سیستم ها به خاطر سطح اقتصادی داشتن مکمل خوبی برای سیستم های نظارتی و تصویری هستند و میتوان گفت که هنوز از بازار خوبی برخوردار هستند. مدیر عامل شرکت ایمن تصویرمعتقد است که با توجه به نرخ بالای سرقت در سالهای گذشته، مردم آگاهی بیشتری نسبت به این سیستم ها یافته اند و از سیستم های بازدارنده ای چون درب هاي ضدسرقت در کنار سیستم های اعلام سرقت استفاده میکنند. آقای فرج اله زاده بر این اعتقاد است که اعلام سرقت از بازار خوبی برخوردار است. از آنجایی که تخصص وی روی سیستم های پارادوکس بوده است، وی بازار این برند را با توجه به شهرت آن خوب ارزیابی نمود. با این حال با اضافه شدن برندهای دیگر و بومی شدن برندهای ایرانی، سهم بازار برندهای مختلف در حال تغییر است. به اعتقاد آقای سالار زاده، از گذشته تا کنون سیستم های اعلام سرقت روال یکسانی داشته است و خوشبختانه این سیستم هاسهم بزرگی از بازار سیستم های امنیتی را تشکیل میدهند. به هنگام وقوع رخدادها، دوربین های نظارتی تنها به ضبط تصویر میپردازند، برای اطلاع یافتن از وقوع این رخدادها باید از سیستم های امنیتی چون سیستم های تشخیص دود و اعلام سرقت استفاده نمود تا با دادن اخطار از وقوع این رخدادها پیشگیری کرد.

اگر بخواهید نموداری از تکنولوژی های امنیتی (سیستم های نظارت ویدئویی، سیستم های کنترل دسترسی، سیستم های اعلام سرقت) ترسیم کنید، کدام یک از این سیستم ها بیشترین و کمترین بخش از بازار سال جاری را تشکیل میدهند؟

به نقل از آقای نیری، دوربین بیشترین بخش از این بازار را در نمودار تکنولوژی های امنیتی تشکیل میدهد. سیستم های اعلام سرقت نیز به صورت عمومی استفاده میشوند و این بازار بازار ساده ای است. سیستم های پارادوکس کالایی لوکس محسوب میشوند که بیشترین تقاضا برای این سیستم ها از سوی سازمان های دولتی وجود دارد، اما با توجه به وضعیت نامساعد بودجه، این بخش از بازار دستخوش تغییرات شده است. در بازارهای پایین دستی، دوربین ها و دستگاه های ضبط و اعلام سرقت بسیار خرید و فروش میشوند. به عقیده مدیر عامل شرکت ایمن الکترونیک، سیستم های نظارت ویدئویی از بیشترین بازار برخوردار هستند و پس از آن سیستم های اعلام سرقت و کنترل دسترسی قرار دارند. به اعتقاد آقای کیوانفر، دوربین های نظارتی بیشترین سهم بازار و با چند پله تفاوت سیستم های اعلام سرقت پایین ترین بخش از بازار را تشکیل میدهند.

مدیر عامل شرکت ایمن آفرین، دوربین های نظارتی را به عنوان بیشترین بخش نمودار معرفی نموده است. در باب سیستم های اعلام سرقت ­در صورتی که به پروژه های دولتی نگاه کنیم، سیستم های کنترل دسترسی از لحاظ عددی بالاتر هستند، ولی در صورتی که به عرف نگاه کنیم، تعداد موارد مصرف سیستم های اعلام سرقت در رده دوم و سیستم های کنترل دسترسی در رده آخر این نمودار قرار دارند. به نقل از آقای سالار زاده، در گذشته سیستم های کنترل دسترسی جایی در سیستم های امنیتی بکار گرفته شده نداشته اند، در نقطه ی بالای این هرم، سیستم های اعلام سرقت به علت هزینه پایین تر و کارایی بالاتر جا داشته اند و در رده ی میانی دوربین های نظارتی قرار داشته اند. با گذشت زمان این فاصله در حال کاهش یافتن و رسیدن به یک نقطه است، چرا که تکنولوژی در حال حرکت به سوی سیستم هایی است که تمامی این سیستم ها را در یک قالب به مشتریان ارائه کند.

گفتگوی دیدارک با مدیران صنعت امنیت: ایپاس 2017

در مقایسه با شش ماهه ی اول سال 96، آیا رشد بیشتر تقاضا برای سیستم های نظارت ویدئوی را در شش ماهه ی دوم این سال پیشبینی میکنید؟

به نقل از آقای نیری، در شش ماه دوم قاعدتا وضعیت بازار باید بهتر شود. تا به الان هیچ بودجه ای به سازمان ها تزریق نشده است و در صورت عدم تزریق این بودجه در چهار ماه مانده ی سال به قطع باید شاهد مرگ خیلی از این سیستم ها باشیم، چرا که خیلی از این سازمان ها حتی هزینه نگهداری از سیستم های خود را ندارند. با این حال این روال عموما به همین شکل بوده است و پول های ذخیره شده در این چند ماه در سه یا چهار ماهه ی آخر سال به سیسم تزریق میشود. وی ابراز امیدواری کرد که در چند ماه آینده شاهد تزریق این بودجه ها خواهیم بود و در نتیجه آن بازار از انجماد خارج خواهد شد. با توجه به شرایط سیاسی حاکم در روابط با آمریکا و سیاست انقباظی و فشارهای وارده روی ایران، با هر سخنرانی جدید در بازار نوعی تنش ایجاد میگردد که این موضوع تاثیر مستقیمی روی میزان درخواست و تقاضا دارد، مگر در بازارهای پایین دستی که در اینگونه بازارها این نوع تنش ها تغییری ایجاد نکرده و این بازار همچنان به حرکت خود ادامه میدهد. اما در لایه ای که ما و رقبای ما حرکت میکنیم همچنان دچار آن انجماد خواهیم بود. به عقیده ی آقای خاتم بخش، در شش ماهه ی دوم سال بیشتر ارگان های دولتی و خصوصی میتوانند مناقصه های خود را برگزار کنند. از آنجایی که این چند ماه، آخر سال مالی ارگانهای دولتی است، معمولا در این زمان بازار بهتر و رشد بیشتری را پیش رو خواهیم داشت.

آقای کیوانفر در این باب معتقد است که پیش بینی در این شرایط اقتصادی امری دشوار تلقی میگردد و ترجیح وی روی عدم قضاوت و پیش بینی است. ­مدیر عامل شرکت ایمن آفرین افزود که عرف بازار همیشه همینطور بوده است و در شش ماه دوم سال مخصوصا در سه ماه آخر سال پیشرفت بیشتری خواهیم داشت. آقای سالار زاده بر این باور است که بازار کشورهای مختلف متفاوت است. در ایران ارگان های دولتی و شرکت های خصوصی معمولا استراتژی کلی سال خود را برای شش ماه آخر سال ارائه میدهند. با نگاه کردن به گزارش های مالی شرکت ها میتوان دید که ماکسیمم صورت هاي مالي و سودها در سه ماه اخر در نظر گرفته شده اند و پرونده ها در انتهای سال بسته میشوند و بیشترین سودآوری ها در شش ماهه دوم سال است. در ایران بودجه ارگان های دولتی از ماه های چهار و پنج پرداخت میشود تا برای آن سال بتوانند از آن ­استفاده کنند، در نتیجه این امر در شش ماه دوم سال، میزان سودآوری در مقایسه به شش ماه اول سال به مراتب بیشتر خواهد بود.

و به عنوان سوال آخر، آیا نبود تکنولوژی خاصی را در صنعت امنیت احساس میکنید؟

به اعتقاد آقای نیری، بحث آنالیتیک یک از خلأهای بازار امنیت است. مهمترین آیتمی که قادر به کمک به سیستم های امنیتی میباشد، بحث آنالیتیک ویدئویی است. متاسفانه آنالتيك ويديويي به بحث رقابتي تبدیل شده است كه اکثر کمپانی ها لفظا از این تکنولوژی برخوردار هستند ولی در حقیقت سیستم آنها فاقد کارایی است. این سیستم ها نمیتوانند نیاز 100 درصد مشتری را برآورده کنند، در نتیجه خلأ بزرگی در این زمینه در صنعت امنیت احساس میشود. شرکت های فعال در این صنعت میتوانند با سرمایه گذاری بهتر، دستگاه های مختلف را تحت یک سیستم امنیتی به یکدیگر متصل سازند و بدین شکل کمک شایانی به صنعت امنیت کنند. مدیر عامل شرکت ایمن تصویر­­ در پاسخ به این سوال خاطر نشان کرد که تا به اینجا خلأ خاصی احساس نشده است، ولی به قطع تکنولوژی هایی وجود دارد که یا در دسترس ما نیست، یا ما از آن اطلاع کافی نداریم. در صورت قرار گرفتن این تکنولوژی ها در اختیار ما قطعا کمک بسیار زیادی به صنعت امنیت میشود. به نظر آقای فرج اله زاده­ در زمینه حفاظت پیرامونی، در واقع در سنسورهایی که در فضاهای بیرونی و روی دیوارها استفاده میشوند بیشترین ضعف دیده میشود.

شرکت پارادوکس به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ سیستم های اعلام سرقت، با ارائه ی سنسورهای جدید خود بسیاری از خلاهای موجود در حفاظت پیرامونی را پر کرده است. به قطع با استفاده از این سنسورها میتوان حفاظتی بی عیبو نقص را برای کاربران به ارمغان آورد.

شرکت ژئوویژن نیز با  ارائه ی سیستم های جدید خود برای تشخیص چهره، گامی جدید را در جهت پرسازی خلاهای موجود در بازار نموده است. این سیستم ها که یکی از نوین ترین تکنولوژی های موجود دراین نمایشگاه بوده اند، بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته اند و بدون شک گام های ارزشمندی را در جهت بالا بردن کیفیت امنیت برخواهند داشت.

به اعتقاد آقای سالار زاده، قطعا در این صنعت خلأهایی وجود دارد. همانطور که در فیلم ها و کارتون های تخیلی میبینیم، طرح هایی وجود دارد که دور از ذهن بشر به نظر میرسد. به عنوان مثال، در سالهای گذشته افراد تصور نمیکردند که روزی فرا برسد که وسیله ای همچون گوشی های هوشمند را دستان خود بگیرند و با کمک آن تماس زنده و ویدئویی برقرار کنند. به قطع میتوان گفت که در تکنولوژی هیچ نقطه ی انتهایی وجود ندارد و با پیشرفت هایی که صورت خواهد گرفت، کمبود بسیاری از این مسائل در آینده پوشش داده خواهد شد.

تهیه و تنظیم : سارا کریمی – کارشناس بازاریابی شرکت دیدارک

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

ایران آلارم

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *